18 mai 2015

3 ting, uke 21 (Pål Norheim - CRPG Addict - søkehistorikk)


1. BOK: Pål Norheim, Oppdateringer, Kolon forlag 2014. En samling korttekster hentet fra Norheims egen Facebookside. En blanding av øyeblikksbilder fra ulike reiser, refleksjoner/mikro-essays om små og store fenomener og aforistiske korttekster. Pål Norheim er en av de som virkelig har bidratt til å gjøre Facebook til et mer interessant sted, en slags pioner i Norge på å bruke mediet til noe mer enn å dele bilder av middager og hjerteemojis. Nesten alle anmeldelser og omtaler av boka handlet dermed mest om det, og om sosiale medier generelt. Men vurderingen av tekstene bør jo ikke være avhengig av deres opprinnelse, selv om det er en smått interessant historie. Det er en fin bok. Ujevn, men overveiende god. Springende av natur, og passer dermed godt til å leses i små doser, et par tre sider i slengen. Samtidig føles den ikke som et helstøpt verk; sluttsummen er dessverre noe mindre enn addendene skulle tilsi. Det er i denne sammenheng ikke noe større ankepunkt. Langt viktigere er det å slå fast at mange av tekstene tåler svært godt å leses flere ganger. Norheim er lærd og klok på en presis og sympatisk måte. Vi spanderer på oss et litt uskarpt mobilbilde av en av tekstene, gjør vi ikke?



2. DATASPILL/BLOGG: The CRPG Addict. Jeg har brukt mange timer på dataspill. Men jeg har ikke lenger tid, og har ikke hatt det på mange år. De spillene jeg liker krever vanligvis ganske mange timers innsats, og på et tidspunkt begynte de å føles meningsløst å sette av 50+ timer for å spille et spill. Derimot leser jeg fortsatt en del om dataspill, både nye og gamle, og favorittbloggen min for tida heter CRPG Addict, og er skrevet av en kar som har bestemt seg for å spille gjennom rubb og stubb av det som er laget av datarollespill, fra de dukket opp på 70-tallet og frem til i dag. Det er et ambisiøst prosjekt, og gudene vet om han noensinne kommer til å fullføre, men han holder stødig på, og har etterhvert utviklet seg til noe av en spesialist på feltet. Resultatet er en interessant blanding av nostalgi, og en type semi-akademisk virksomhet som kartlegger et felt det ikke er skrevet særlig mye om fra før. Han setter spillene inn i sin historiske kontekst, sporer originale ideer og påvirkning spillene i mellom, graver i resepsjonshistorien deres, og snakker også tidvis med utviklerne av spillene, når han får tak i dem. Resultatet er en svært original blogg som både er ganske underholdende (hvis man har noe forhold til datarollespill, vel og merke) og som også har en verdi som historisk kartlegging av et kulturuttrykk som det antagelig er ganske lenge til kommer til å bli tatt på alvor. Lenke: CRPG Addict.

3. NYLIGE GOOGLESØK: «We are the world NATO». «True Detective Season 2 trailer». «How dude are you». «Æ Å Festival». «Eksteriørbedømming av gris bygdeungdommslaget». «Never go against the family». «Baby som ikke vil sove». «Baby med jetlag». «Mamutten i rommet».

1 kommentar:

SSundfør (nei, ikke den) sa...

Google-søkene var en gedigen høydare.
"Eksteriørbedømming av gris bygdeungdomslaget" [stavefeilen fjernet, kremt] var ukas foreløpige høydepunkt.

PS: Your Result: Dude.