Eller kanskje jeg bare skribler ned det første som faller meg inn.
Jeg regner jeg med at elefantfabrikkens ikke ubetydelige leserskare* sitrer av spenning og forventning, så uten flere dikkedarier setter vi i gang med kåringen av tiårets åtte beste filmer:
1. No country for old men (Joel og Ethan Coen, 07)
Knakende god filmatisering av Cormac McCarthys roman, av gutta som jeg nesten hadde mistet troen på etter et par litt slappe filmer tidligere på 0-tallet. Javier Bardem som Chigurh er den skumleste og tøffeste skurken på film noensinne. Også er filmen bekmørk og fullstendig uten håp for menneskeheten, og det er en kvalitet man er nødt til å like og respektere i et kunstverk. Knallbra film.
2. Cidade de Deus (Fernando Meirelles, 02)
Igjen en skikkelig mørk og håpløs film hvor det går til helvete med alle på den ene eller andre måten. Sterkt skuespill av unge og utrenede skuespillere, og en historie som åpenbart bygger på virkeligheten, uten omsvøp og dikkedarer. Knallbra film.
3. Inglourious basterds (Quentin Tarantino, 09)
I Quentin Tarantinos siste mesterverk er det imidlertid lite som har med realisme og virkelighet og gjøre. En helt usannsynlig underholdende film med den nest beste filmskurken fra det siste tiåret, Hans Landa i Christoph Waltz skikkelse. Og igjen en film hvor alt og alle går til hundene på den ene eller den andre måten. Knallbra film.
4. The wrestler (Darren Aronofsky, 08)
Hvem hadde trodd at premiedusten Darren Aronofsky, mannen bak den oppskrytte drittfilmen Requiem for a dream, faktisk kunne lage en skikkelig god film? Ikke jeg, i hvert fall. Men dette er bra, og ikke bare fordi Mickey Rourke er så sinnsykt stygg. Men mye derfor, selvfølgelig. Favorittscenen er den hvor Rourke og Tomey diskuterer 80-tallet versus 90-tallet. 80-tallet vinner, såklabert. Denne filmen er den minst mørke på topplista så langt, men det går ikke spesielt bra med folka i denne filmen heller. De prøver, i det minste. Og så dør de, eller mister sitt livs kjærlighet. Knallbra film.
5. Lost in translation (Sofia Coppola, 03
Søt og stillferdig film som logisk sett ikke burde vært på denne lista, men som er det allikevel av grunner jeg ikke helt klarer å sette fingeren på. Bill Murray er en fantastisk skuespiller (se også Broken Flowers) og Scarlett Johansen er kanskje også en bra skuespiller, det vet jeg ikke, hun er bare så vanvittig pen i denne filmen at alt spørsmål om talent eller ikke talent er fullstendig irrelevant. Slutten er åpen, skikkelig vidåpen, noe som enten er helt genialt eller irriterende pretensiøst, jeg er ikke helt sikker. Knallbra film.
6. The hours (Stephen Daldry, 02)
Igjen en film som jeg egentlig ikke burde like, og som muligens er pretensiøs drit. Men jeg tror ikke det. Nicole Kidman er Virginia Wolf på en overbevisende måte, og dette er filmen som fikk meg til å skjønne at hun faktisk er en bra skuespiller. Sikkert derfor Tom Cruise ikke ville ha henne lenger, han skjønte at hun har mer talent nesetippen enn han har i hele kroppen. Går det galt med alle i denne filmen også? Ja, så vidt jeg kan huske gjør det det. Knallbra film.
7. Control (Anton Corbijn, 07)
Her er en film som jeg i hvert fall ikke trenger lure på om er pretensiøs, for det er den! Så til de grader! Laget i svart-hvitt, til og med! Mer effektivt kan man vel ikke signalisere at man driver med Kunst og Viktige Ting. Mange alvorlige personer som stirrer tankefullt ut i lufta er det også her. Handler om Ian Curtis og Joy Division, og er gripende også for folk som ikke bryr seg spesielt mye om musikken deres. Også her går alt skikkelig til helvete. Knallbra film.
8. Me and you and everyone we know (Miranda July, 05)
En vanvittig søt og morsom film, sukkersøt egentlig, og med massevis av sånne egentlig sykt irriterende "vimsete men sjarmerende" karakterer, a la Amelie om du skjønner hva jeg mener, så jeg burde ikke like denne filmen, overhodet ikke, men den er så bra og så smart at den slipper unna med det og jeg liker den allikevel. En sånn film som late anmeldere kaller "en humørbombe" eller noe lignende. Her går det faktisk ganske bra med ganske mange av folka. Knallbra film.
Boblere: Brokeback mountain, The dark knight, Little miss sunshine, This is England, Eternal sunshine of the spotless mind, The incredibles, Y tu mamá también, High fidelity, Oh brother, where art thou?, Mystic river, Adaptation, Munich, Before sunset, Broken flowers. Det har blitt laget vanvittig mange bra filmer det siste tiåret! Og jeg vet at det finnes masse bra der ute jeg aldri har sett, og som sikkert kanskje muligens burde vært med på denne lista.
Egentlig hadde jeg tenkt å ha Ghost dog av Jim Jarmusch på førsteplass, jeg var helt sikker på at den kom i 00, men så viser det seg at den kom i 99, gitt. Men det er en vanvittig bra film som anbefales alle og enhver.
Mest oppskrytte drittfilmer fra 0-tallet: Amelie, Requiem for a dream, There will be blood.
Neste: 0-tallets beste skiver.
*I oktober måned hele 14 unike treff, hvorav 6 Brasilianere som tilbrakte i snitt 0.34 sekunder på forsiden før de klikket seg videre. Alt ifølge Google Analytics.
13 kommentarer:
jæskla bra Ola.
selv er Ghost Dog den jævligst filmen jeg har sett. Jeg sovna på kino, og jeg sovner aldri når jeg er ute blant folk. Aldri. Ikke en gang da jeg tok buss fra norge til praha sovna jeg (tok halvannet døgn), sovna ikke på hjemveien heller. Men det var muligens Ghost Town du skreiv? Den har jeg i tilfelle ikke sett.
jeg syns Amelie er bra, og Von Triers Manderlay og Dogville og den derre hvor Bjørk synger for til å slutt å bli hengt.
Jeg er sikker på at Antichrist er sjukt bra, men har ikke sett den ennå, venter på dvd.
syns jo at Lost in Translation er bra og at Broken Flowers er bra, men den derre No Country for Old Men var slapp. Hvor er poesien hen? Bare noen utdaterte idioter som surmuler og tøffer seg med svære våpen. møkkafilm.
har ikke sett inglorious basterds ennå, men Kill Bill ein und zwei var jo fantastiske
men den beste av de alle er kanskje De usynlige?
Stian
Mente Ghost Dog ja. Ghost Town er en ålreit romantisk komedie med Ricky Gervais, verdt å se men slett ikke på noen toppliste.
Har ikke sett noen av de fire siste filmene til von Trier, av en eller annen grunn, derfor er de ikke med på lista mi. Men trur på at de er knallbra, asså.
Kill Bill kom nesten med på bobler-lista mi, men Inglourious Basterds slår både enern og toern ned i støvleskaftene som fot i hose.
DeUsynlige er ikke beste norske film engang fra 0-tallet, det er Reprise, etter min mening.
enig i at Reprise er en god film, veldig god
S
mystic river
me and you and osv
control
enig i at det er dritgode filmer også.
men Ghost Dog? En tjukk fyr som vekselvis står i parken og på taket av høyhuset og svinger et svært sverd sakte over hue mens han forsøker å puste økonomisk
S
Dæggern, du blogger bedre og bedre! Du har trent, skjønner jeg. For øvrig mener jeg (i tillegg til det obligatoriske om Karthago) at Amelie er tiårets mest oppskrytte makkverk.
så jo Inglorious Basterds her om dagen. Den er virkelig veldig morsom, men den kan jo ikke måle seg med Kill Bill 1 og 2, de stiller jo ikke opp i samme klasse engang.
Bare alle de fantastiske bildene og fargene og bevegelsene og replikkene og alt det derre i Kill Bill er jo helt nydelig.
men i klassen for film som kunne vært tegneserie, var Basterds glimrende
Her er vi uenige, Stian. Inglourious Basterds er etter min mening en mye smartere og mer original film en Kill Bill. De to Kill Bill-filmene er artige, og har mange utrolig flotte scener, men er til syvende og siste popcorn-underholdning.
Basterds, derimot, er en sylskarp og intelligent film, i tillegg til å være ekstremt spennende og underholdende.
kom på at jeg elsker filma til Roy Andersson. Begge fra 0-tallet er på en topp ti liste
når det gjelder action, er den første Jason Bourne-filmen i særklasse
Orker ikke mene stort om beste filmer utover at min liste nok bare hadde inneholdt Lost in Translation og Basterds av de du har med.
Men når det gjelder oppskrytte drittfilmer så burde det være ulovlig å ikke nenve Crash. Den vant til og med oscar for beste film i 05 eller 06 eller noe, gidder ikke engang å sjekke. Makan til fordummende, pretensiøs og irrelevant makkverk skal man lete lenge etter.
Ellers synes jeg ikke There Will be Blood er en dårlig drittfilm, den er bare en dritkjedelig drittfilm. Så ja, jeg er vel enig i at den er en oppskrytt drittfilm.
Anders
Har hørt mye dårlig om Crash, så den har jeg aldri tatt meg bryet med å se.
Ellers skulle jeg gjerne sett lista di, Anders.
Sitter og tenker litt på en liste og det er pokker ikke lett. Synes f.eks. det er vanskelig å vurdere gode komedier opp mot gode dramafilmer opp mot gode actionfilmer osv. Så jeg tar like godt litt hensyn til det og fordeler deretter (altså kan en dramafilm jeg synes er like god som en scfi-film bli dytta ut av lista dersom det allerede er mange dramafilmer på lista i forhold til scifi..) Noe sånt noe.
Litt lite med bare 8 filmer også, men here goes:
(urangert)
The Incredibles
Spirited Away
Collateral
The Bourne Identity
Inglorious Basterds
Lost in Translation
Pan’s Labyrinth
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Så en haug med boblere:
Oldboy
Adaptation
Almost Famous
The Dark Knight
Mulholland Dr.
No Country for Old Men
Catch Me if You Can
Iron Man
Donnie Darko
Wonder Boys
Pitch Black
Casino Royale
Atonment
Er vel godt mulig at lista forandrer seg en del når jeg tenker meg litt bedre om, men det er en liste åkke som.
Glemte 28 Days Later. Den kommer inn og bobler helt der oppe.
Sterk liste, Anders. Du har skikkelig god filmsmak, rett og slett. (Og som alle som leser elefantfabrikken er du selvfølgelig både intelligent, sjarmerende og atraktiv i tillegg.)
Har ikke sett Oldboy, Spirited away og 28 days later, men de rykker nå langt frem i køen over filmer jeg skal se.
Legg inn en kommentar