26 september 2012

High concept-litteratur


Det mangler et godt norsk uttrykk, tror jeg, for det amerikanerne kaller "high concept". Det brukes mest om film, men de siste årene har det dukket opp flere romaner som faller inn under begrepet. "Pride and prejudice and zombies" var en av de første, "Abraham Lincoln - vampire hunter" er en av nyere dato (nå også som film).

For de som skulle ha lyst til å skape high-concept litteratur med en norsk forankring har jeg satt sammen følgende lister som kan gi den kombinatoriske kreativiteten en starthjelp:


Personer
1. Knut Hamsun
2. Henrik Ibsen
3. Peer Gynt
4. Askeladden
5. Einar Gerhardsen
6. Ole Bull
7. Tarjei Vesaas
8. Sigrid Undset
9. Prillarguri
10. Petter Dass
11. Tordenskiold
12. Kong Haakon
13. Dronning Maud
14. Sonja Hennie
15. Kristin Lavransdatter
16. Knerten
17. 91. Stomperud
18. Dag Solstad
19. Gutta på skauen

Norsk element:
1. Hardingfele
2. Dugnad
3. Borettslag
4. Vigelandsparken
5. Galdhøpiggen
6. Bergen
7. Samer
8. Troll
9. Draugen
10. Fjøsnisser
11. Huldra


Populærkulturelt element
1. Vampyrer
2. Zombier
3. Terrorister
4. Cowboyer
5. Romvesener
6. Slanger
7. Nazister
8. Kjøttetende planter

Velg tilfeldige elementer fra to eller flere av tabellene og sett sammen. Du må antagelig prøve litt ulike kombinasjoner før du kommer frem til noe som virkelig slår. Men en kreativ hjerne kan få nesten enhver kombinasjon til å fungere, tror jeg.

En viktig ting å huske på med konseptlitteratur er at du strengt tatt ikke trenger å skrive boka. Det holder å fortelle folk om konseptet. Da danner de seg sine egne ideer om hva boka inneholder, og uansett hva du måtte finne på å skrive vil det ikke bli like artig som det som perlokerer oppe i hodene til folk.

Min idé:
Min Sult - Karl Ove og Knut kjemper mot de uvaskede hordene av levende døde i Kristiania! (Kombinerer redsel og forakt for massene med splatterhumor og billige ordspill; blodets sang og benpipenes bønn; kommer aldri til å bli skrevet.)

Ingen kommentarer: