28 februar 2007

Elefantfabrikken anbefaler novellesamlinger, del 1

elefantfabrikken: Åkei, nå skal det anbefales novellesamlinger. Hva har du til oss i dag, olajostein, hva er planen?
olajostein: Vel, jeg tar bare det første og beste som faller meg inn, anbefaler på reint instinkt, så og si. Men! Jeg har tenkt å styre unna de åpenbare klassikerene, Hemingway og Kafka og Carver og sånne folk, heller prøve å anbefale ting som ikke alle kjenner til fra før.
elefantfabrikken: Det høres bra ut. Fyr løs.
olajostein: Første mann ut er Quim Monzo, Guadaljara, katalansk forfatter, utgitt på Solum forlag - veldig morsomme, fine noveller, blant annet en om sønnen til Wilhelm Tell, og hva slags forhold han fikk til faren sin etter som han blei eldre.
elefantfabrikken: Ja, den har jeg lest! Bra bok.
olajostein: Og så vil jeg bare nevne Arthur Bradford, Dogwalker en gang til - den aller første boka jeg skreiv om på bloggen her.
elefantfabrikken: Han duger fortsatt. Flere?
olajostein: Skavise, jo, jeg må selvfølgelig nevne David Foster Wallace, han har skrevet flere gode samlinger, Oblivion, The Girl with curious hair og den jeg synes er aller best, Brief interviews with hideous men. Postmoderne, eksperimentelt, men allikevel veldig tilgjengelig og menneskelig. Ofte morsomt, ofte trist, nesten alltid bra.
elefantfabrikken: Generelt kan vi vel kanskje si at du har et lite oppheng på amerikanske forfattere?
olajostein: Tja, oppheng og oppheng, jeg har lest og leser mye amerikanere i hvert fall. De er ofte ikke så jævla pretensiøse og kunstneriske som europeere, inbiller jeg meg.
elefantfabrikken: Ooohhh... dissing av europeiske forfattere, veldig tøft! Flere navn?
olajostein: Joa, jeg har flere inne. De kommer i neste del.

Ingen kommentarer: