06 februar 2006

Frode Grytten - god bok/dårlige passasjer

Flytande Bjørn av Frode Grytten.

Veldig god bok. God historie, morsom dialog, veldig fin bruk av fotografi-metaforer.
Men!

De passasjene hvor hovedpersonen er "kritisk til forbrukersamfunnet"* er så ynkelig klisjeaktige og patetiske at særlig midtpartiet i boka er veldig mye svakere en det kunne ha vært. Noen greier om kjøpesenterert hvor Oddingene drar for å kjøpe ting de ikke trenger med penger de ikke har og de går der med handlevogner stappfulle av ting men ser triste og ulykkelige ut og det hele er så billig og så overfladisk at jeg som leser krymper meg, jeg begynner faktisk å skjemmes på forfatterens vegne. Det er som å høre de dummeste av flinkisjentene på videregående lire av seg noen fraser de hørte på siste Natur og Ungdom-møte.

* Stemmen til hovedpersonen er det dessuten umulig ikke å identifisere med Grytten selv, ut i fra hvordan han har uttalt seg i intervjuer i forbindelse med boklanseringen. Det er Frode selv som mener disse tinga.

Hvordan kan det ha seg at en forfatter som skriver så godt og understated om så mange temaer bare plumper uti som en amatør på akkurat det feltet? Jeg fatter det ikke. Også fordi det samtidig ligger en langt bedre samfunnskritikk innbakt i selve plottet i Flytande Bjørn, en kritikk som riktignok er litt forslitt men som i det minste er såpass subtil at den ikke blir stående i veien for leseropplevelsen. Frode kan altså fint få til å skrive politisk uten å virke som en dust.

Men ellers: noe av det beste på norsk på lenge. Grytten er en av norges beste og mest interessante forfattere.

Ingen kommentarer: