29 mars 2006

Alan Moore

Jeg leste V for Vendetta om igjen forrige dagen. Jeg tror det må være sju år siden jeg leste den første gangen. Og endelig skjønte jeg hva det er som plager meg med Alan Moore, som gjør at jeg verken synes V for Vendetta eller Watchmen er så fantastisk bra som en del folk synes:

Superintelligente über-karakterer som gjennomskuer alt og planlegger alt og som går rundt og er pretensiøse og arrogante.

Veidt (Ozymandias) i Watchmen, V selv i V for Vendetta.

Selv om jeg liker veldig mye annet ved begge seriene så faller de sammen for meg på akkurat det punktet. Hvordan kan V vite nøyaktig hva som vil skje? Hvordan kan han planlegge alt som foregår til minste detalj? Hvordan hele samfunnet vil reagere? Hvordan hvert enkelt menneske vil oppføre seg? Det er jo umulig, det blir bare tull, han blir bare en gudeaktig figur (en åpenbar stand-in for forfatteren selv) som går rundt og er allvitende. Siden V er hovedpersonen i V for Vendetta er det serien som lider mest under dette. I Watchmen er Veidt ikke en like fremtredende karakter, men slutten ender jo opp som tullball og vissvass på grunn av ham allikevel.

Moore er veldig mye bedre når han ikke prøver riktig så hardt å være intelligent. Som i Top 10 eller Tomorrow Stories.

Nei, jeg har ikke sett filmen. Veit ikke om jeg orker heller. Vi får se.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Er i utgangspunktet enig i at "Ubermensch" karakterer som Veidt og V er lite troverdige men jeg synes de passer i Moores historier alikevel. Spesielt i en revisjonistisk superheltserie som Watchmen. Usannsynlig kompliserte planer fra superintelligente antagonister er for meg en del av sjangeren.Synes også de 3-4 sidene uten tekst med bare bilder av ødeleggelsene er veldig effektfulle. De siste rutene viser forøvrig at han ikke har forutsett alt og at han ligger an til å bli avslørt.

V er jeg mer enig i at er irriterende god til å forutse ting men han får en sekser for stil fra meg og jeg identifiserer meg såpass med serien som en reaksjon på Thatcher administrasjonen at det er en av mine favoritter alikevel.

olajostein sa...

Hmmm... men planen til Veidt er jo så ufattelig dårlig: en forferdelig, utenkelig hendelse i New York City får hele verden til å samle seg og skaper en varig fred - jeg mener, vi VET jo nå at det ikke er sånn verden fungerer, eller hva?

Anonym sa...

Vel han sprer ideen om at hendelsen er forårsaket av en ytre fiende, enten romvesener eller noe fra en annen dimensjon. Det får USA og Sovjet til å midlertidig innstille fientlighetene seg imellom .Det er en dårlig plan men det mener jeg er litt av poenget også. Veidt er blitt blendet av sin egen genialitet og har begynt å tro at han kan styre skjebnen, noe Dr Manhatten er en permanent påminnelse om at er håpløst.

De siste bildene viser at han er i ferd med bli avslørt og det overlates til leseren å spekulere i hva konsekvensene av det blir. Etter min mening vil han annsynligvis bare ha oppnådd å utsette krigen litt.