25 mars 2006

Haunted

Chuck Palahnuik - mest kjent for boka Fight Club.

Tidligere har jeg bare lest boka non-fiction, essays og reportasjer, og i den er det mye løyerlig. Haunted er en samling av historier fortalt av en gjeng wannabe-forfattere innelåst i et gammelt teater - på mange måter en novellesamling med en løs (og ikke særlig god) rammehistorie rundt.

Palahnuik er en typisk amerikansk forteller*, det er plott og ideer som er driver boka, ikke det språklige eller andre litterære ting. Han er en underholder, først og fremst.

* Sånn som John Irving, eller Stephen King, eller gode gamle Mark Twain for den saks skyld. Palahniuk plasserer seg for øvrig under Twain men over Irving og King hvis man skal rangere de fire.

Noen av historiene er ordentlig gode. En del er temmelig svake. Rammefortellingen er rett og slett vassen. Hadde P. spart de åtte-ti beste og ventet noen år til han hadde ti til av samme kaliber kunne han hatt en knallgod novellesamling på hånda. Jeg tipper at han* har tenkt at romaner er lettere å selge en noveller, og så har ting blitt som de har blitt.

* Eller redaktøren hans.

Men for all del, jeg leste boka på to dager og ble både småkvalm og lo flere ganger underveis, så jeg skal ikke klage. Jeg kommer definitivt til å lese mer av Chuck, for han er på mange måter en forfatter helt etter min smak.

Ingen kommentarer: