- Et radiointervju med David Foster Wallace fra 1996, liker etter at Infinite Jest kom ut. Fra Radio Open Source. Han har/hadde en stemme som er behagelig å høre på.
- Jeg likte godt Victor Malms korte anmeldelse av Antoine Compagnons En sommer med Montaigne i Expressen.
- Vagant la for litt siden ut det siste intervjuet som ble gjort med Georg Johannesen.
30 juni 2014
Mandagslenker
29 juni 2014
Anskaffet uke 26
Innkjøpt på Skrev bokhandel:
Fra øverst til venstre:
Ole Rober Sunde, Kalypso, H Press
Aud Olsen, På kjøkkenet, H Press
Kristine Næss, Vanlig, H Press
Remi Nilsen, thure erik lunds politiske ontologi, Attåt ad hoc
Marguerite Duras, Å skrive, Transfe:r
Pål Norheim, Z, Gasspedal
Lundström, Mühleisen & Silkeberg, Out for a walk. Bitch, AFV Press
Simon Holm Pedersen, Hvordan jeg bliver sangerinde, AFV Press
Adam Humphreys, Ken Burns-effekten, AFV Press
Victor Boy Lindholm, DRONE, AFV Press
A.K.R.O.N.Y.M & Kjersti Bronken Senderud, Og så kom alt vi tenkte etterpå, A.K.R.O.N.Y.M.
Morten Langeland, Bavian, H//O//F
João Laia (red.), While we are asleep here ..., OEI editör
Mikkel Øyen (red.), Splittet kjerne 41 Lisboatekster, Splittet kjerne
Horvei og Rønsen (red.), Kuriosakabinett 2, Aki Books
Innkjøpt eller fått fra andre steder:
Jørn H. Sværen, Vi er tiggere, England Forlag
Audun Mortensen, Dyr jeg har møtt, Flamme forlag
Linda Klakken, Skriv ferdig boka om ditt liv, Flamme forlag
Bokvennen Litterært Magasin 2/14
Anders Malm, Våkenetter, Aschehoug
La Granada 5
Vagant 2/14
Vinduet 2/14
27 juni 2014
25 juni 2014
Det er de små handlinger som redder verden
Det er gode tider for den som vil være pessimist. Man skrur på radioen og hører et menneske som virker som det går på en spesialskole snakke, men det viser seg å være et regjeringsmedlem. Man hører folk man trodde var oppegående uttale seg om romfolk og tiggere på måter man trodde var henvist til historiens skraphaug. Man går inn i det man trodde var en bokhandel og møtes av et berg av kofferter, drikkeflasker og et slags merkelig rør som vistnok heter «skoletut» og som ingen skjønner vitsen med. Både i det store og i det små finner man utallige anledninger til å bli nedslått dersom man er slik anlagt. Men som det heter i bibelen et sted: det er bedre å tenne et lys enn å forbanne mørket.
Victoria Kielland og Kenneth Pettersen åpnet sist fredag Skrev bokhandel. Det er en pop-up, og om noen dager er den borte igjen. Innholdet i bokhandelen er utgivelser fra norske og skandinaviske småforlag - rundt 80 forlag i alt, en samling med smale, sære, vidunderlige utgivelser av alle slag, fra de enkleste oppkopierte og stiftemaskinsamensatte hefter til forseggjorte og vakre bøker av høy håndverksmessig kvalitet - og alle tenkelige varianter og formater der i mellom.
Pop-up-bokhandel er et begrep som ble kjent i Norge nylig, med Christian Kjelstrups vidunderlige én-boks Uroens bokhandel, som fikk helt vanvittig mye oppmerksomhet tidligere i vår. Jeg vet at Victoria og Kenneth hadde begynt å planlegge Skrev før dette stuntet, selv om de fleste nå antar at Skrev er direkte inspirert av Uroens bokhandel. Samme det. Initiativet er ikke noe mindre godt uansett hvor tanken i utgangspunktet måtte ha kommet fra.
(På bildet over ser man for øvrig to av Det stille forlagets utgivelser - Dikt om Odd av Stian Johansen og Er det rart det er krig i verden!!! av Camilla Henrikke Esp. Også de andre Dsf-titlene som fortsatt er tilgjengelige finnes på Skrev.)
Lokalet er bare på ca. 10 kvadratmeter, og hver morgen rullerer Victoria og Kenneth på hvilke bøker som ligger hvor. På den måten får alle sin plass i solen i løpet av butikkens levedager. Og man ser nye ting hver gang man er innom, selv om utvalget vel strengt tatt er det samme (selv om det kommer påfyll også daglig, virker det som).
Jeg er, akkurat nå, rett og slett litt forelsket i Skrev bokhandel. Jeg var der første gang på mandag, jeg var innom der i går, jeg vet jeg skal dit igjen i morgen, og jeg tenker at jeg antagelig kommer til å ta en tur i dag også. Det er fortsatt en hel haug med utgivelser der jeg ikke har rukket å kikke på. Og på mandag er den borte.
Skrev er allerede etter alle parametere som teller en fantastisk suksess, og jeg tipper at vi kommer til å snakke om og referere til Skrev i mange år fremover. Nå håper jeg at det blir en foreteelse som gjentar seg, og aller helst at den inspirerer andre til å lage pop-up bokhandler andre steder, med andre kriterier. Mulighetene er uendelige.
Over ser vi et bilde av Kenneth Pettersen som sitter i butikken og syr et nytt opplag av AFV-utgivelsen Hej Sol Fuck Love av Tine Høeg. (Hvorfor tok jeg ikke et bilde også av Victoria Kielland? Jeg vet ikke, kanskje fordi jeg kjenner Kenneth bedre, så det føltes mindre vanskelig å spørre om å få ta et bilde av ham.) Det slippes en ny bunke med AFV-utgivelser på Skrev torsdag 26. klokka 18. Det er også flere arrangementer i butikken av ymist slag - sjekk hjemmesiden deres.
Skrev bokhandel åpnet den 20. juni 2014 og stenger dørene ved midnatt den 29. juni. Den befinner seg inne på galleriet Demons Mouth i Københavngata 4, like ved Sofienbergparken i Oslo. Den åpner hver dag klokken 12 og stenger ved midnatt.
Mer om Skrev:
Hjemmeside
Bok & samfunn
Flamme forlag
Hvis du er i Oslo i disse dager, har den minste interesse av bøker, og allikevel ikke legger turen innom Skrev minst én gang - vel, da har du rett og slett driti deg ut, min venn.
18 juni 2014
Onsdagslenker
- «The novel of elegant, highly distinct prose, of conceptual delicacy and syntactical complexity, will tend to divide itself up into shorter and shorter sections, offering more frequent pauses where we can take time out.» Tim Parks har noen interessante tanker om hvordan romanen endrer seg ettersom lesevanene våre endrer seg, i The New York Review of Books
- 16. juni var det Bloomsday, og Jonathan Goldman i The Pariw Review forklarer på forbilledlig vis hva det egentlig innebærer.
- Biblioteket i New York har spurt Joyce Carol Oates om å si noe om de 12 bøkene som har påvirket henne mest.
09 juni 2014
Pinselenker
- Leserundersøkelsen 2013 blei offentliggjort forrige uke, og tallene for lesing i Norge ser veldig gode ut. Snittnordmannen leste i fjor 17 bøker, det tall som i hvert fall jeg synes er overraskende høyt. Tom Egeland har skrevet om tallene på Forfatterforeningens hjemmeside, mens Kristenn Einarsson har skrevet hos Forleggerforeningen.
- Susanne Christensens anmeldelse av Berlinboka til Torgrim Eggen er interessant, antagelig mint like interessant som selve boka, mistenker jeg.
- Knausgård har blitt et navn i USA. Et stort navn.
05 juni 2014
Mer om Konversasjonsleksikonet
Cappelens Forslags Konversasjonsleksikon blir den flotteste norske bokutgivelsen i år, uten tvil. Jeg er én av mange, mange bidragsytere, og nå har jeg også hatt gleden av å hjelpe redaktør og initiativtaker Pil Cappelen Smith med å lese korrektur på manuset. Og dermed kan jeg med hånda på hjertet si at det blir en veldig flott bok, også innholdsmessig. Spennet i tekstene som til sammen utgjør boka er stort; svært mange av dem er morsomme (det er sjelden jeg sitter og ler høyt når jeg korrekturleser; det gjorde jeg flere ganger nå), en del er tankevekende, noen er vakre, andre igjen er vonde. Jeg noterte ned en kortliste over mine absolutte favoritter, og den ser i oppslagsalfabetisk rekkefølge slik ut:
Karine Nyborg om Briller
Johan Harstad om Lynvinge
Kjersti Skomsvold om Metafor
Stian Johansen om Odd
Helge Torvund om Rødstilk
AS Hermansen om Solstadsk
Ole Robert Sunde om Sitater
Guro Sibeko om Tilknytningsforstyrrelse
... men dette utgjør bare toppen av et høykvalitets-isfjell av gode tekster. Gled dere!
02 juni 2014
Mandagslenker
- Godt essay om menn som hater kvinner, med utgangspunkt i Elliot Rodger, av Sarah Nicole Prickett på n+1.
- Kari Løvaas' foredrag fra Kritikerseminaret på Lillehammer i år.
- Hurtigmatkjeden Chipotle trykker essays av kjente forfattere på drikkebegerene sine. Artikkel fra Vanity Fair.
- I Klassekampen Musikkmagasinet i dag er det et intervju med Kjartan Fløgstad (!) der han anbefaler 10 sanger. Jeg fant 9 av dem på Spotify og la dem inn i en spilleliste. Svært variert, må man kunne si. Den låta som mangler er fø. «Starless and Bible Black» av King Crimson.
Abonner på:
Innlegg (Atom)